Diagonal Apartment

2017 Rome, Italy
LOCATION: Rome
AREA: 100 sq. m.
TYPE: Realized project

Il concept creativo usato nella progettazione e realizzazione di questo appartamento di 100 mq situato nella periferia di Roma gioca sullo stravolgimento della definizione di cono visivo, capacità che ha l’occhio umano di includere l’oggetto da osservare, in base alla distanza ma anche alle dimensioni, in un’angolazione scientificamente ottimale compresa tra i 30° e i 40°: questo processo naturale è stato progettualmente rafforzato da una pittura a parete, posata nel living room e nella stanza da letto, su disegno diagonale. L’osservatore in entrambi gli ambienti ne è visibilmente catturato e la stessa lettura del progetto avviene per layers, partendo proprio dalla direzionalità della diagonale a parete, passando al colore giallo intenso del living o al colore rosa della stanza da letto padronale e solo successivamente alla lettura del contesto. Il colpo d’occhio dell’ampio open-space è mitigato da un ingresso che a mano a mano ne dilata la prospettiva: questo anche grazie a effetti di luce direzionali ottenuti dai LED a soffitto. La planimetria dell’appartamento è stata completamente ridisegnata per sfruttare al massimo gli spazi e ricavarne oltre all’open-space, due bagni e due camere da letto. Minimalismo e rigore sono presenti anche nelle scelte degli arredi oltre che nella funzionalità architettonica degli spazi. Tra i materiali usati vi è la scelta del micro-cemento a pavimento e, solo in uno dei bagni, a parete che conferisce un tono decisamente industriale e di continuità visiva. Il bagno padronale è caratterizzato da un totem centrale con doppia funzione: da un lato accoglie il lavabo a doppia vasca in fenix e dall’altro nasconde i sanitari enfatizzandone la privacy.
La doccia volutamente rialzata su gradini è caratterizzata da un vetro satinato a tutt’altezza che si staglia su un taglio di erba artificiale a pavimento: il retro-doccia è illuminato da una strip LED RGB che conferisce giochi di luce rilassanti e suggestivi.

The creative concept used in the design and construction of this 100 sqm apartment located on the outskirts of Rome plays on the distortion of the definition of visual cone, ability that the human eye has in including the object to observe, based on the distance but also on the dimensions, in a scientifically optimal angle between 30° and 40°: this natural process was projectively reinforced by a wall painting, laid in the living room and in the bedroom, on a diagonal pattern. The observer in both the environments is visibly captured by it and the same reading of the project takes place by layers, starting from the directionality of the diagonal on the wall, passing to the intense yellow color of the living room or to the pink color of the master bedroom and only later to the reading of the context. The glance of the wide open-space is mitigated by an entrance that gradually widens the perspective: this also thanks to the directional lighting effects obtained by LED at ceiling. The plan of the apartment has been completely redesigned to make the most of the space and get not only the open space, but also two bathrooms and two bedrooms. Minimalism and rigor are at the base of the choices of furnishings as well as in the architectural functionality of the spaces. Among the materials used there is the choice of floor-mounted micro-cement and, only in one of the bathrooms, on the wall, which gives a decidedly industrial tone and visual continuity. The master bathroom is characterized by a central totem with a double function: on one side it accommodates the double-basin sink in fenix and on the other hides the wc and the bidet emphasizing privacy of the ambient. The shower, deliberately raised up on steps, is characterized by a satin-finished glass that stands out on a cut of artificial grass on the floor: the back-shower is illuminated by an RGB LED strip that gives relaxing and suggestive light effects.

Diagonal_001
Diagonal_001
Diagonal_001
Diagonal_001
Diagonal_001
Diagonal_001
Diagonal_001
Diagonal_001
Diagonal_001
Diagonal_001
Diagonal_001
Diagonal_001
Diagonal_001
Diagonal_001
Diagonal_001
Diagonal_001
Diagonal_001
Diagonal_001

Playground Apartment
Interiors
Playground Apartment
Hanging Apartment
Interiors
Hanging Apartment
Diagonal Apartment
Interiors
Diagonal Apartment
Beauty Wellness
Offices & Public Places
Beauty Wellness
Brain Factory
Interiors, Offices & Public Places
Brain Factory
Grid Apartment
Interiors
Grid Apartment
Fifty shades of yellow
Interiors
Fifty shades of yellow
Ethereal House
Interiors
Ethereal House
Soul Movie Office
Offices & Public Places
Soul Movie Office
New Shabby House
Interiors
New Shabby House
Soul Movie Office
Offices & Public Places
Soul Movie Office
Prismatic Blue Apartment
Interiors
Prismatic Blue Apartment
Monolithic House
Interiors
Monolithic House
Scent of Garden Apartment
Interiors
Scent of Garden Apartment
Soul Movie Office
Offices & Public Places
Soul Movie Office
Travel House
Interiors
Travel House
Hot Bread Bakery
Offices & Public Places
Hot Bread Bakery
Tree House
Interiors
Tree House
Wireframe Apartment
Interiors
Wireframe Apartment
Yellow Touch Apartment
Interiors
Yellow Touch Apartment
Country House
Interiors
Country House
Turquoise Donkey Apartment
Interiors
Turquoise Donkey Apartment
Pastel House
Interiors
Pastel House
Vintage Apartment
Interiors
Vintage Apartment
Neoclassical House
Interiors
Neoclassical House
Steak of Art Restaurant
Offices & Public Places
Steak of Art Restaurant
All in one Apartment
Interiors
All in one Apartment

BEST HOUZZ 2018

BEST HOUZZ 2018 - Brain Factory - Architecture & Design is pleased to announce that for the second consecutive year the firm has won the Best Houzz 2018.

BEST HOUZZ 2018 - Brain Factory - Architecture & Design è lieta di annunciare che per il secondo anno consecutivo lo studio si è aggiudicato il Best Houzz 2018.