Playground Apartment

2018 Rome, Italy
LOCATION: Rome
AREA: 65 sq. m.
TYPE: Realized project

Il concept creativo che ha dato luce allo sviluppo del progetto di questo appartamento di 65 mq collocato nel quartiere Prenestino di Roma è stato dettato da una forte peculiarità del committente: la sua passione per il basket. Da qui è nata l’idea di concepire lo spazio come un playground, rivisitato e riadattato in chiave domestica. Lo stato di fatto dell’appartamento denotava una classica distribuzione degli spazi con un soggiorno, una cucina di ridotte dimensioni, un solo bagno e una camera da letto. La nuova articolazione degli spazi, invece, ha prediletto un ampio open-space, sviluppato attorno ad un fulcro nodale: un totem materico rivestito in gres effetto cemento che separa il living dalla cucina e che alloggia da entrambi i lati il televisore. Sono stati ricavati, inoltre, due bagni dallo stile minimalista ed essenziale, nello specifico, il bagno della camera da letto, presenta un angolo in cui la muratura lascia spazio a due lastre di vetro satinato extra-chiaro che contribuiscono a far ricevere al bagno la luce naturale che filtra dalla finestra della stanza. Anche l’ingresso è ricco di dettagli funzionali e al contempo scenici: è stata, infatti, creata una parete attrezzata con mensole in cartongesso che, grazie a profili di luce led ad incasso, sembrano fluttuare leggere nello spazio. Grande importanza è stata data alla creazione di vani storage, sia al di sotto delle mensole che di fronte, grazie alla realizzazione di un’ampia armadiatura. A conferire una forte direzionalità visiva verso il living è un binario di luce di colore nero a faretti orientabili. Il soggiorno è giocoso, presenta dettagli dal carattere urbano e il richiamo al campo da basket è evidente grazie alla realizzazione di una grafica prespaziata applicata su tutta la parete costituita da linee nere in pvc adesivo su fondo bianco: vi è inoltre, un angolo visivo di comfort e benessere creato da pareti vetrate dietro le quali si intravedono delle canne di bamboo posizionate a filo pavimento che creano giochi di luci e ombre. La cucina presenta una configurazione pratica ed elegante ad isola di colore bianco, in contrapposizione alla texture effetto cemento scelta per le colonne. Una nota frase di Michael Jordan è stata posizionata tra luci snodabili sulla parete del corridoio a ricordare a chiunque passi che i limiti e le paure sono spesso un’illusione, così come nell’architettura di questo appartamento il richiamo al campo da basket è solo l’inizio di una vita domestica tutta da giocare.

The creative concept that gave light to the development of the project of this 65 sqm apartment located in the Prenestino district of Rome was dictated by a strong peculiarity of the client: his passion for basketball. Hence the idea of conceiving space like a playground, revisited and adapted in a domestic key. At the beginning the apartment denoted a classic distribution of space with a living room, a small kitchen, a bathroom and a bedroom. The new articulation of spaces, instead, has favored a large open-space, developed around a nodal fulcrum: a material totem clad in cement-effect porcelain stoneware that separates the living area from the kitchen and houses the television on both sides. In addition, two bathrooms have been created with a minimalist and essential style, specifically, the bathroom in the bedroom, has a corner where the masonry leaves space at two extra-clear satin glass slabs that contribute to the reception of the natural light that filters through the window of the room in to the bathroom. Even the entrance is full of functional and at the same time scenic details: a wall equipped with plasterboard shelves has been created that, thanks to recessed led light profiles, seem to float lightly in space. Great importance has been given to the creation of storage compartments, both below the shelves and in front, thanks to the creation of a large wardrobe. To give a strong visual directionality towards the living room is a black light track with adjustable spotlights. The living room is playful, presents details with an urban character and the reference to the basketball court is evident thanks to the realization of a pre-spaced graphic applied on the whole wall made up of black PVC adhesive lines on a white background: there is also a visual corner of comfort and well-being created by glass walls behind which bamboo canes are positioned flush with the floor, creating a play of light and shadows. The kitchen has a practical and elegant island configuration in white, as opposed to the concrete effect texture chosen for the columns. A note by Michael Jordan has been placed between articulated lights on the wall of the corridor to remind anyone that the limits and fears are often an illusion, as in the architecture of this apartment the recall to the basketball court is only lthe beginning of a domestic life to be played.

play_001
play_002
play_003
play_004
play_005
play_006
play_007
play_008
play_009
play_010
play_011
play_012
play_013
play_014

Playground Apartment
Interiors
Playground Apartment
Hanging Apartment
Interiors
Hanging Apartment
Diagonal Apartment
Interiors
Diagonal Apartment
Beauty Wellness
Offices & Public Places
Beauty Wellness
Brain Factory
Interiors, Offices & Public Places
Brain Factory
Grid Apartment
Interiors
Grid Apartment
Fifty shades of yellow
Interiors
Fifty shades of yellow
Ethereal House
Interiors
Ethereal House
Soul Movie Office
Offices & Public Places
Soul Movie Office
New Shabby House
Interiors
New Shabby House
Soul Movie Office
Offices & Public Places
Soul Movie Office
Prismatic Blue Apartment
Interiors
Prismatic Blue Apartment
Monolithic House
Interiors
Monolithic House
Scent of Garden Apartment
Interiors
Scent of Garden Apartment
Soul Movie Office
Offices & Public Places
Soul Movie Office
Travel House
Interiors
Travel House
Hot Bread Bakery
Offices & Public Places
Hot Bread Bakery
Tree House
Interiors
Tree House
Wireframe Apartment
Interiors
Wireframe Apartment
Yellow Touch Apartment
Interiors
Yellow Touch Apartment
Country House
Interiors
Country House
Turquoise Donkey Apartment
Interiors
Turquoise Donkey Apartment
Pastel House
Interiors
Pastel House
Vintage Apartment
Interiors
Vintage Apartment
Neoclassical House
Interiors
Neoclassical House
Steak of Art Restaurant
Offices & Public Places
Steak of Art Restaurant
All in one Apartment
Interiors
All in one Apartment

BEST HOUZZ 2018

BEST HOUZZ 2018 - Brain Factory - Architecture & Design is pleased to announce that for the second consecutive year the firm has won the Best Houzz 2018.

BEST HOUZZ 2018 - Brain Factory - Architecture & Design è lieta di annunciare che per il secondo anno consecutivo lo studio si è aggiudicato il Best Houzz 2018.